Fysiotherapie

Omdat mensen niet aan elkaar gelijk zijn en geen aandoening dezelfde is, is fysiotherapie maatwerk.
Fysiotherapie kent veel behandelmethodes en specialisaties. Geen fysiotherapeut beheerst alle specialisaties, maar omdat wij met meerdere fysiotherapeuten zijn, hebben wij vele specialisaties in huis. Het kan dan ook voorkomen dat uw therapeut u intern naar een collega verwijst. Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

  • pijn
  • beperkingen in het bewegen
  • krachtsvermindering
  • ademhalingsproblemen
  • klachten van spanning

Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.
Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam eventueel op voorschrift van een arts. Dat kan de huisarts zijn, een specialist of een bedrijfsarts.

Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen. Er kunnen tijdens de behandeling diverse middelen gehanteerd worden. Een van de bekendste is massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en\of verbetering van de doorbloeding. Daarnaast bestaat fysiotherapie vooral uit oefentherapie of bewegingstherapie. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbeteren van de algemene conditie. Andere onderdelen van oefentherapie zijn ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Buiten de bovenstaande behandelingen maakt de fysiotherapeut ook gebruik van apparatuur. De meest bekende zijn de ultrageluidtherapie,interferentietherapie en de warmte behandelingen met ultra korte golf (ukg). Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken, operaties of na en tijdens ziekte.

 

Psychosomatische fysiotherapie

Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie welke zich niet alleen richt op het lichaam maar ook aandacht geeft aan de mentale gesteldheid en de wisselwerking tussen beiden. Een voorbeeld welke voor iedereen herkenbaar is, is nek,-schouderspanning als je iets spannends moet gaan doen. De spanning die dit oproept uit zich in je lijf. Dit is een weinig complex voorbeeld, maar ook mensen met complexere spanningsklachten, overspannen zijn, burn out, psychosociale klachten, angst en stemmingsstoornissen, chronische pijn en ademhalingsproblematiek zoals hyperventilatie kunnen terecht bij de psychosomatisch fysiotherapeut.                                                                                                                                                      De behandeling richt zich enerzijds op het lichaam, dit blijft ten alle tijden het uitgangspunt, maar ook op de onderliggende oorzaken.                                                                      Behandelinterventies die hierbij worden gebruikt zijn adem,- en ontspanningmethodieken, Mindfulness, cognitieve gedragstheorie en lichaamswerk